5 praktiski iemesli, kāpēc padomju sievietes zem apģērba valkāja kombinē

Modei vienmēr ir bijis raksturīgs mainīgums, tāpēc nav nekas pārsteidzošs, ka vienā dienā kaut kas ieiet vēsturē, kas vēl vakar šķita neatņemama apģērba sastāvdaļa. Viens no spilgtākajiem šādas lietas piemēriem neapšaubāmi ir kombinē.

Kombinē vēsture ir patiešām interesanta – ja mūsu mammas un vecmāmiņas tos valkāja katru dienu un nevarēja iedomāties sevi bez tiem, tad no mūsdienu meitenēm un sievietēm, kuras nav piedzīvojušas PSRS laikmetu, bieži vien nav ne jausmas, kāda veida apģērbs tas ir.

Kombinē bija modes trends

Šķiet, ja kombinē bija apakšveļa un tika nēsāta zem citām drēbēm, to varēja izrādīt tikai mammas vai vīra klātbūtnē. Taču uzņēmīgās padomju modistes ne velti bija slavenas ar savu izdomu, jo viņas zināja, kā tieši šo kombinē demonstrēt draugu priekšā. Parasti viņas vienkārši uzvilka tāda garuma kombinē, kādā bija pārējās drēbes. Pie vienas “neērtas” un “nejaušas” kustības no apakšas parādījās kombinē mala – un vislabākais efekts tika panākts, ja uzvilka kombinē ar mežģīnēm.

Praktiskums un daudzfunkcionalitāte

Galvenais kombinē popularitātes avots bija to praktiskums. Galu galā tie deva meitenēm iespēju labi izskatīties un pat pagarināt pamata apģērba lietošanas ilgumu. Tas darbojās šādi: pilsētās un jo īpaši mazākās apdzīvotās vietās iespēja regulāri papildināt savu garderobi ar jaunām lietām praktiski nepastāvēja.

Tieši šeit noderēja kombinē: būdams sava veida buferis starp ķermeni un galveno apģērbu, tas uzsūca sviedrus, tāpēc pēdējos varēja mazgāt retāk, un tādējādi tie kalpoja ilgāk. Un, ja tomēr iegādājāties jaunu apģērbu, un tas bija caurspīdīgs, kombinē palīdzēja arī šeit, slēpjot no svešinieku acīm visu nevajadzīgo un palīdzot nesaskarties ar pārmetumiem par apģērba pārmērīgu atklātību.

Kombinē paslēpa neglīto apakšveļu

Daudzi cilvēki zina, ka Padomju Savienībā apakšveļa nekad nevarēja lepoties ar dizaina skaistumu vai piegriezuma eleganci. Turklāt apģērbu veikalu plauktos bieži vien bija lietas, uz kurām bija pat nepatīkami skatīties. Taču, ja ar deficītu sievietes neko nevarēja izdarīt, tad ar izskatu palīdzēja kombinē – tas viegli varēja noslēpt padomju krūšturu un biksīšu neestētisko izskatu.

Kombinē vizuāli izlīdzināja figūras trūkumus

Kombinē vienmēr izgatavoja tik vieglu, ka šķiet, it kā tas varētu nosegt tikai apakšveļu un neko citu. Tikai daudzas sievietes, kas bija padomju laikā un nēsāja šo apģērba gabalu daudzus gadus, noteikti nepiekritīs šim apgalvojumam. Pēc viņu domām, tas ļāva vizuāli padarīt pievilcīgāku figūras siluetu, izceļot tās priekšrocības un vienlaikus izlīdzinot trūkumus.

Lasi vēl: 6 lietas, kas sunim var būt nāvējošas

Kombinē radīja sildošu efektu

Kombinē, ņemot vērā tā plānumu un vieglumu, ziemas mēnešos bija absolūti neaizstājams garderobes elements. Patiesībā tas bija papildu siltais apģērba slānis, kas ļāva saglabāt siltumu un pasargāt no aukstā vēja. Turklāt tas pasargāja ķermeni no nepatīkamām sajūtām, ko radīja dzeloņainais vilnas audums.

Ir vēl viens iemesls, kāpēc kombinē bija tik populārs: tas pildīja apakšsvārku funkcijas, kas bija vienkārši neaizstājams, jo padomju tirgū trūka antistatisku līdzekļu apģērbiem – tieši pateicoties šim apģērba slānim, kleitas audums neķērās pie padomju meiteņu un sieviešu kājām, kuras svārkus valkāja daudz biežāk nekā bikses.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment